Allmänt om kappsegling

 

Färgpyramiden

 

Färgpyramiden inom jollesegling följer samma färgschema som skidbackarna, där grön utgör nybörjarnivå och svart riktigt avancerad nivå. Att titta på färgpyramiden tillsammans med dess kunskapsmålsbeskrivningar ger en uppfattning om var man befinner sig i sin egen utveckling som seglare samtidigt som den ger en fingervisning om vad som kommer härnäst i utvecklingen. Den är också ett hjälpmedel för de seglare som vill sätta upp tydliga och mätbara mål för sitt seglande. 

 

Regattor på olika nivåer

 

Gröna seglare är välkomna på BOJKs tisdagscup och KM. Som grön seglare kan man också delta i Öresundscupen, en regatta på grön nivå som arrangeras av Öresundskretsens klubbar. Information om deltävlingarna i Öresundscupen publiceras på Skånes seglarförbunds hemsida:

https://www.svensksegling.se/Distrikt/SkanesSeglarforbund/JolleUngdom/JolleUngdom/GronaCuper/OresundsCup//Kretsarna/Oresundskretsen/

 

När man har utvecklats i sin segling är man välkommen att delta i regattor på regional nivå. BOJK tillhör region 4. Varje  säsong arrangeras Liros Cup av klubbarna inom regionen. Målsättningen för blåa seglare är att delta i regionkvalsegling. Regionkvalet är uppdelat i tre deltävlingar som pågår tre helger och arrangeras av olika klubbar i regionen. En regionkvalstävling kan också ingå som en del i Liros cup. Den avslutande deltävlingen i regionkvalet brukar även ingå i DM, där årets distriktsmästare koras.

Information om Liros cup hittar du här:

https://www.svensksegling.se/Distrikt/SkanesSeglarforbund/JolleUngdom/JolleUngdom/LIROSCupSkane/

och information om regionkvalet här:

https://www.svensksegling.se/Klassforbundssidor1/Optimistjolleforbundet/Tavling/Regionkval/ 

 

Antalet seglare från region 4 som går vidare från regionkvalet till VM-kvalet beror på hur många deltagare från regionen som deltar i samtliga deltävlingar i regionkvalet. År 2013 har region 4 fått 19 platser tilldelade i VM-kvalet. När man har kvalificerat sig för VM-kval och seglar på riksnivå har man blivit röd seglare.

 

De seglare som tar sig vidare från VM-kvalet till VM, EM och NM har nått svart nivå.

 

Alla seglare som vill är dessutom välkomna att delta i JSM som hålls varje försommar. Inom JSM finns även en klass för yngre gröna seglare. Ytterligare information om JSM hittar du här:

https://www.svensksegling.se/Klassforbundssidor1/Optimistjolleforbundet/Tavling/Junior-SM/